NL | EN | 中文

Koevoets Advocaten

Toevoeging of “Pro Deo”

> > Toevoeging of Pro Deo

Betaling kosten strafrechtzaak door overheid

In strafzaken geeft de wet de mogelijkheid dat de advocaatkosten worden betaald door de overheid. Met een ouderwetse term wordt dit nog wel eens ‘pro deo’ genoemd. Tegenwoordig heet dat ‘procederen op basis van Toevoeging’ of ‘gefinancierde rechtsbijstand’.

Toevoeging door Raad voor Rechtsbijstand

De organisatie die zorg draagt voor behandeling van de aanvraag om ‘gefinancierde rechtsbijstand’ is de Raad voor Rechtsbijstand. Indien een verdachte een laag (gezins-) inkomen heeft, dan verstrekt de Raad voor Rechtsbijstand een ‘Toevoeging’.

In strafzaken wordt door de Raad voor Rechtsbijstand enkel toevoegingen verstrekt aan advocaten die staan ingeschreven op het specialisme ‘Strafrecht’. Mr. Koevoets staat sinds 1997 bij de Raad voor Rechtsbijstand ingeschreven voor strafzaken.


Heeft u te maken met een strafrechtelijke vervolging? Neem dan contact op met Mr. Koevoets:

Neem contact op


De aanvraag van de Toevoeging

De aanvraag van de Toevoeging wordt namens de cliënt gedaan door het advocatenkantoor. Nadat u de dagvaarding of oproeping aan ons kantoor heeft verstrekt, alsmede uw persoons- en adresgegevens, verzorgen wij de toevoegingsaanvraag. Cliënten betalen in strafzaken een wettelijk vastgestelde eigen bijdrage van minimaal €143,-.