Schuldsanering en schuldhulpverlening
Voordat een verzoek om toepassing van de schuldsaneringsregeling ingediend kan worden, moet er eerst een schuldhulpverleningstraject worden opgestart (behoudens bij een faillissement, dan kan er een omzettingsverzoek worden ingediend).
Schuldhulpverlening kan worden aangevraagd bij de Gemeente of de Kredietbank. Dit is een verplichting vanuit de Faillissementswet. Mocht deze stap worden overgeslagen, dan wordt een verzoek om toepassing van de schuldsaneringsregeling niet-ontvankelijk verklaard.
Minnelijke regeling bij schuldhulpverlening
Een onderdeel van het schuldhulpverleningstraject is de minnelijke regeling. Dit is een vereiste. Er moet eerst geprobeerd worden een buitengerechtelijk akkoord (ook wel “minnelijke regeling” genoemd) met de schuldeisers te treffen. De Gemeente/Kredietbank berekent hoeveel geld de saniet maandelijks kan “sparen” ten behoeve aan de boedel. Zij berekent dan hoeveel geld er aan het eind van het minnelijke traject gespaard kan worden door de schuldenaar.
Voorstel aan schuldeisers
De Gemeente/Kredietbank doet dan een voorstel aan alle schuldeisers, zij kunnen instemmen met het voorstel of het voorstel weigeren. De preferente schuldeisers het dubbele krijgen van de concurrente schuldeisers. Een minnelijke regeling is veelal ook aantrekkelijker voor de schuldeisers nu zij meer geld zullen krijgen dan bij een WSNP. Bij een WSNP moet namelijk ook het salaris van de bewindvoerder worden betaald.
Lees meer over de minnelijke regeling