Het minnelijke traject is een verplicht traject voorafgaand het verzoek om toepassing van de schuldsaneringsregeling. Op deze pagina zullen wij uitleggen waarom de minnelijke regeling van essentieel belang is en wat de minnelijke regeling precies is.
Waarom is de minnelijke regeling zo belangrijk?
Indien een schuldenaar zich aanmeldt bij de schuldhulpverlening, dan is de eerste stap (nadat alle schuldeisers zijn geïnventariseerd) het bewerkstelligen van een minnelijke regeling. Een minnelijke regeling houdt in dat alle schuldeisers akkoord gaan met een betaling tegen finale kwijting.
De schuldhulpverlener zal alle schuldeisers aanschrijven en een bepaald percentage aanbieden (afhankelijk van het inkomen van de schuldenaar). De schuldeisers kunnen met het voorstel instemmen of het voorstel weigeren.
De minnelijke regeling mag in beginsel niet overgeslagen worden. Het mislukken van een minnelijke regeling is een voorwaarde om een verzoek om toepassing van de schuldsaneringsregeling te kunnen doen. Bij het verzoek om toepassing van de WSNP moet namelijk een verklaring van de schuldhulpverlenende instantie zitten waarin staat dat de minnelijke regeling is mislukt en om welke reden de minnelijke regeling is mislukt.
De rechter kan het verzoek niet-ontvankelijk verklaren indien voornoemde verklaring ontbreekt. Het kan ook zo zijn dat het verzoek ten onrechte niet-ontvankelijk is verklaard. Raadpleeg altijd een advocaat indien het verzoek om toepassing van de schuldsaneringsregeling “niet-ontvankelijk” is verklaard.