NL | EN | 中文

Koevoets Advocaten

Schuldsanering en eigen woning?

> > > Schuldsanering en eigen woning

In de praktijk krijgen wij vaak de vraag wat er gebeurt met de koopwoning indien een verzoek wordt gedaan om toepassing van de schuldsaneringsregeling. Wat als het huis te koop staat maar nog niet is verkocht? Wordt de woning verkocht?

Op deze pagina zullen wij nader ingaan of het hebben van een eigen woning gecombineerd kan worden met de WSNP.

Kan dat, in schuldsanering met eigen woning?

Vaak wordt er ten onrechte gesteld dat de woning verkocht moet worden voordat een verzoek om toepassing van de schuldsaneringsregeling ingediend kan worden. Dit hangt af van de waarde van de woning en het hangt ook af van de vaste lasten per maand. Wel is het zo dat een woning risico´s met zich meebrengt. Dit is met name zo bij oude woningen, er kunnen onverwachte reparatiekosten opduiken.

Mocht het zo zijn dat er (flinke) overwaarde is, dan zal de bewindvoerder vaak overgaan tot verkoop van de woning. Het geld komt dan ten goede aan de boedel. Maar als de hypotheeklasten vrij laag zijn, dan zal de bewindvoerder er vaak niet voor kiezen om tot verkoop van de woning over te gaan. De verkoop van een woning brengt immers ook kosten met zich mee.

De bewindvoerder zal ook niet overgaan tot verkoop van de woning indien de verkoopopbrengst lager is dan de schuld aan de hypotheekverstrekker. Hierdoor ontstaat er immers een restschuld. De schone lei werkt overigens wel ten aan zien van de restschuld indien de woning is verkocht tijdens de schuldsaneringsregeling.

Let er op dat een hypotheekschuld niet valt onder de schone lei! Dit is anders als het gaat om een restschuld welke is ontstaan voorafgaand aan het verzoek om toepassing van de schuldsaneringsregeling. Hierdoor zullen hypotheekgevers vaak dan ook niet instemmen met een minnelijke regeling omdat zij aanspraak maken op het volledige bedrag.

Wel schone lei, maar niet voor hypotheekschuld?

De schone lei werkt niet ten aanzien van een hypotheekschuld. Wel werkt de schone lei ten aanzien van de restschuld indien de schuld is ontstaan voorafgaand het verzoek om toepassing van de schuldsaneringsregeling of indien de woning tijdens de schuldsaneringsregeling wordt verkocht.

Mochten er twijfels zijn omtrent het al dan niet verkopen van de woning tijdens/voorafgaand  aan de WSNP, neem dan contact op met een gespecialiseerde advocaat.

Gratis intake WSNP, kosteloze bijstand WSNP

Koevoets Advocaten is al jaren het toonaangevende WSNP advocatenkantoor voor geheel Nederland.

Wij helpen u graag met al uw WSNP vragen en problemen. Dat begint met een gratis intake gesprek en voor onze juridische hulp vragen wij 100% kosteloze rechtsbijstand aan. Het kost u dus niets.
Koevoets Advocaten geeft persoonlijke bijstand bij elke Rechtbank en gerechtshof in Nederland.

GRATIS INTAKEGESPREK WSNP?
Bel nu:  010 425 7800 Mail ons of vraag dat wij u bellen